O AΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΦΩΚΑ ΚΟΣΜΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ !!!!!!!!!!!


Μία από τις εκδοχές της αγιογραφίας με θέμα τον Άγιο Νικόλαο της βραβευμένης αγιογράφου Μαριλένας Φωκά ανήκει στη συλλογή της φιλότεχνης Βαρβάρας Πεφάνη.
Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά:
‘’Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα οπτικά και ερευνητικά αποτύπωση  αποτελούμενη από τη κεφαλή και την ολόσωμη απεικόνιση. Μια σύλληψη που αναδίδει ευλάβεια, κατανυκτική αρμονία και προσήλωση στο μεγαλείο του ένθεου ιδανικού. Μέσα από την εκλεπτυσμένη τεχνική της η Μαριλένα Φωκά  χρησιμοποιώντας  τα κατάλληλα στοιχεία ευπρόσδεκτα και κατανυκτικά τονίζει μια χαρακτηριστική στιγμή του προσώπου .
Έντεχνα  η έμπνευση της  καταλυτικά και ευφρόσυνα ενέχει  ιδεογράμματα και επισημαίνει ακέραια την αξεπέραστη και ανεξίτηλη  χροιά της γραφής της.Με λυρική έξαρση , δύναμη στερεότητας, αυστηρή συνθετική δομή και αρμονική  μετουσίωση.
Η αγιογραφία του Αγίου Νικολάου αποτελεί επίτευγμα πολυσήμαντο που βασίζεται σε επάλληλες στρώσεις υλικού, με χωρονομική υφή , οξύτητα περιγραμμάτων, επιλεγμένα σχήματα με χρώματα  που  εκπέμπουν διαύγεια, αισθαντική ολοκλήρωση και διαφάνεια άποψης .
Το ιδιότυπο στυλ που έχει υιοθετήσει η Μαριλένα Φωκά  εξελίσσεται και αναβαθμίζεται διαρκώς σύμφωνα με έγκυρους κριτικούς προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο σε  αναγνωρισμένες σχολές και τάσεις .Παράλληλα στηρίζεται σε μια υπερβατική ατμοσφαιρική διάθεση, σε ένα πλαίσιο ύψιστου διαλόγου με έξαρση  που εισάγει το κοινό στη θρησκευτική φιλοσοφία. Η δημιουργός ατέρμονα  θέτει τομές που ιστορούν και κοινωνούν το δόγμα της αμιγούς θρησκευτικότητας.
Η αγιογράφος Μαριλένα Φωκά πρόκειται να φιλοτεχνήσει αυτό τον καιρό  την ποδέα στο ναό του κοιμητηρίου Καισαριανής και επίσης έχει αναλάβει την ολοκληρωτική αγιογράφηση ναού  της Αγίας Αικατερίνης σε ιδιόκτητο χώρο στη Κερατέα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις