Πρόλογος του Λεόντιου Πετμεζά στη νέα έκδοση του Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη.




Κυκλοφορεί η νέα έκδοση του Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη.

Με πρόλογο του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά

Το βιβλίο ‘’Το χρέος μου στην Γαλλία, το πιστεύω μου στον ελεύθερο κόσμο’’ του Γιάννη Κουτσοχέρα (1904-1994) κυκλοφορεί σε μια νέα καλαίσθητη και επιμελημένη έκδοση από το Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη. 



Στη Βουλή του 1974,ο Γιάννης Κουτσοχέρας .βουλευτής,πρωτεργάτης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού κινήματος ,πίσω δεξιά από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το βιβλίο εντάσσεται  στη σειρά εκδόσεων του Ιδρύματος για τον διακεκριμένο νομικό, πολιτικό και ποιητή που τα τελευταία χρόνια αναπαράγει σημαντικά κείμενα του. Το συγκεκριμένο αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε στο Παρίσι το 1970  όταν δεν του επιτράπηκε η έξοδος από την χώρα προκειμένου να παραβρεθεί  στην τελετή βράβευσης για την ποίηση του με την ύψιστη τιμή από το Γαλλικό κράτος.



Ο Γιάννης Κουτσοχέρας πίσω ακριβώς από τον Γεώργιο Παπανδρέου ,το 1964 όταν ήταν βουλευτής της Ένωσης Κέντρου.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που έχει μελετήσει τη συνολική παρουσία και το έργο του και έγραψε το 2001 το δοκίμιο ‘’Γιάννης Κουτσοχέρας, ο ηθοπλάστης διανοούμενος της πολιτικής  συνείδησης ‘’ επισημαίνει μεταξύ άλλων:
‘’Το  ξεχωριστό πρότυπο και ισχυρό διαμέτρημα του ποιητή- πολίτη του κόσμου  Γιάννη Κουτσοχέρα ,του ανθρώπου με την κοινωνική ευσυνειδησία και την αστείρευτα αταλάντευτη βούληση βρίσκεται σε προσωπική αναπαράσταση ,ανασύσταση και αυτοανάλυση σε αυτή την απόλυτα εξομολογητική επιστολή. Η προσωπική αλήθεια και αυτάρκεια του αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα, προέκταση εμβληματικής αναμέτρησης  και εσωτερικής απολογίας που η προσθετική βαρύνουσα σημασία της συμβάλει στην έγερση  της προσοχής όταν την διαβάζουμε σήμερα.
Ο διανοούμενος, στοχαστής, ποιητής– συγγραφέας, νομικός και πολιτικός που η σθεναρή αγωνιστικότητα του κινήθηκε για χρόνια σε πολλά επίπεδα  και πεδία δράσης προβαίνει σημειολογικά σε  μια ενορχηστρωμένη αυτοβιογραφική κατάθεσης ψυχής. Αναφέρεται διεξοδικά και ενημερωτικά σε φωτισμένα διεθνή πνεύματα της Ευρώπης και της Αμερικής που ύμνησαν με  εγκωμιαστικές, εμπεριστατωμένες και θετικές κριτικές το σημαντικό  έργο του όπως ο Rene Cassen, o Andre Mirabel,o Pierre Portejoie, o Andre Chamson , o Jean  Cassou ,ο GustonHenry Aufrere, o Geo Delcampe,o Andre Pourtier,ο Artrur Miller , πνευματικές προσωπικότητες  που  νωρίς προσέγγισαν το μεγαλείο και την ιδιαιτερότητα  της γραφής του παράλληλα με τους κορυφαίους  Έλληνες όπως ο Καβάφης ,ο Παλαμάς, ο Σεφέρης, ο Καζαντζάκης ,ο Σικελιανός .Επισημαίνει ακόμη  εκείνους που επηρέασαν και καθόρισαν τη σκέψη και την πορεία του. Aνάμεσα τους ο Clemenceau ,ο Mahatha Ganti,o Martin Louther King, o Victor Hygo, o Desan, o Boris Pasternak, o Ayguste Compte,ο Jean-Jacques Rousseau ,ο Verlaine.
Καθώς και όσους ενέσκηψαν, εντρύφησαν , διέδωσαν ,ασχολήθηκαν μεταφράζοντας και εξέφρασαν θέσεις και εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις με ορόσημο τη πολυδιάστατη και πολυκύμαντη παρουσία του, αυξάνοντας την εμβέλεια του στα λογοτεχνικά μονοπάτια και στα γράμματα. Άλλωστε τα ποιητικά επιτεύγματα και πονήματα του με κύριο γνώμονα και κοινό παρονομαστή πάντα τον άνθρωπο από τις πρώτες δημοσιεύσεις στην ελληνική και γαλλική γλώσσα και αργότερα σε πολλές άλλες γλώσσες εμπεριείχαν μια αποκλειστικότητα και μια διδασκαλία  με τη βαθύτερη σημασία της λέξης που έλκυαν, συγκινούσαν και αφύπνιζαν το μυημένο αναγνωστικό κοινό ευπρόσδεκτα ,εύληπτα και καθοριστικά.
Στις γραμμές του κειμένου επίσης διακρίνουμε την διάχυτη αγάπη, εκτίμηση και τον τεράστιο θαυμασμό του για την πόλη του φωτός το Παρίσι, τη δεύτερη πατρίδα του όπου έζησε και σπούδασε στα νεανικά χρόνια του.’’

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις