ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.


ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΩΚΑ



Από το 2000 λειτουργεί τους θερινούς μήνες στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς η Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη που ίδρυσε ο διεθνής εικαστικός, λογοτέχνης, περφόρμερ και θεωρητικός τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος.


ΙΛΥΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ-ΘΕΟΦΙΛΙΔΟΥ

Ο Κώστας Ευαγγελάτος  σε κείμενο του αναφέρει: Προσφιλές καταφύγιο και εκθεσιακός χώρος των εικαστικών μου έργων καθώς και των ντοκουμέντων από τις εκθέσεις και τις performance μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1973 μέχρι σήμερα – φωτογραφίες, video-art, ψηφιακές εικόνες, θεωρητικά κείμενα, προσκλήσεις και εκδόσεις – όλων γενικά των πολλαπλών μου δράσεων, έχει γίνει και παραμένει για 18 χρόνια η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. 
Η αξιοποίηση αρχικά του επάνω ορόφου και τμήματος του ισογείου του πατρικού μου σπιτιού στην παλιά συνοικία της Ανάληψης  σε καλλιτεχνικό εικαστικό κέντρο και αρχείο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2000. Η μεγάλη επιτυχία των πρώτων εκδηλώσεων τέχνης και λόγου με οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσω τις δραστηριότητες.
Η
 VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» με εκθεσιακό χώρο και διαμορφωμένο κατάφυτο κήπο είναι ταυτόχρονα το καλλιτεχνικό μου εργαστήριο για τους θερινούς μήνες, τόπος συνάντησης και επικοινωνίας με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και φιλότεχνους. Επισημαίνω ότι τα «μυθικά περιδέραια», συνθέσεις με πέτρες και βότσαλα από τις παραλίες του νησιού, που χρησιμοποιήθηκαν σε performance, οι πρώτες επιζωγραφισμένες με παστόζο λάδι εννοιολογικές γεωμετρικές κατασκευές μου «Επικίνδυνες φόρμες», οι "Αλίκτυπες μορφές" καθώς και τα μεγάλα επιζωγραφισμένα πανώ "Σειρήνες του Ιονίου" που εκτέθηκαν πρώτη φορά το 2008 στο Παρίσι και έκτοτε σε εκθέσεις μου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων και στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία, έχουν φιλοτεχνηθεί στο εκεί εργαστήριο τέχνης που είναι επίσης επισκέψιμο για το κοινό. 
Ήδη στους διαμορφωμένους χώρους υπάρχει το αρχείο της
Galerie DADA (1985-1993) και του ART STUDIO "EST" (1990-2010).
Κύριο εκθεσιακό υλικό της Σύγχρονης Πινακοθήκης αποτελεί η συλλογή με έργα σύγχρονης τέχνης (ζωγραφικά, χαρακτικά, κολάζ, φωτογραφίες, γλυπτά, κατασκευές, μικρογλυπτά) ευγενικές προσφορές στην πλειονότητα τους από συνεργάτες και φίλους καλλιτέχνες και συλλέκτες. Σημαντική θέση στα εκθέματα έχει η συλλογή έργων και εκδόσεων Επτανησίων δημιουργών του 20ου αιώνα.
 


ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ



RAMANDAN  MARGJOKA

Καθοριστική επίσης της φυσιογνωμίας και της δημοφιλίας της  Σύγχρονης Πινακοθήκης είναι η καθιέρωση της ετήσιας καλλιτεχνικής δεξίωσης στον κήπο την βραδιά κάθε Αυγουστιάτικης πανσέληνου, με την παρουσίαση μουσικών, θεατρικών, χορευτικών και λογοτεχνικών συμβάντων-actions, η οποία καλλιτεχνική εορταστική σύναξη έδωσε μεγαλύτερη εμβέλεια και απήχηση στο εγχείρημά μου. Ήδη στην λίθινη σκηνή "ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ" του κήπου και στις αίθουσες, έχουν δώσει εξαιρετικές ερμηνείες καταξιωμένοι ηθοποιοί αλλά και νεώτεροι καλλιτέχνες και συγγραφείς.
Για τις εκθέσεις στη Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» έχουν δημοσιευτεί κριτικές από τον Χρύσανθο Χρήστου, ιστορικό της τέχνης, Ακαδημαϊκό, ομ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Στέλιο Λυδάκη, Καθηγητή ιστορίας της τέχνης, την Αννίτα Πατσουράκη, ιστορικό της τέχνης, τον Νίκο Μοσχονά, Ιστορικό και κριτικό τέχνης, την μουσειολόγο Στέλλα Λιάτου, τον ιστορικό τέχνης Λεόντιο Πετμεζά, την ιστορικό τέχνης Μαράη Γεωργούση κ.α. Επίσης έχουν δημοσιευτεί άρθρα σε Ελληνικά, ομογενειακά και ξένα έντυπα.
Ο εμπλουτισμός του αρχείου και της μόνιμης συλλογής τέχνης συνεχίζεται με προσφορές καλλιτεχνών. Ο κύριος στόχος για την λειτουργία και ανάδειξη ενός δραστήριου πυρήνα εικαστικής πληροφόρησης στη γενέθλια πόλη μου, αν και βασίζεται στην αυτόνομη ιδιωτική πρωτοβουλία, έχει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας των συμπολιτών και βέβαια των συνεργατών μου.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

Με την επιθυμία τους για επικοινωνία με τα έργα πολλών αξιόλογων σύγχρονων καλλιτεχνών, που σηματοδοτούν τις αισθητικές τάσεις και αξίες ή και ακόμη και
 τις απαξίες της εποχής μας, συμβάλλουν στην ιδεολογική εμμονή μου- παρά τη συνεχιζόμενη οικονομικοκοινωνικοπολιτική κρίση- για ποιοτική έκφραση και πολυσήμαντα αισθητικά δρώμενα, που αντικατοπτρίζουν και αποκρυσταλλώνουν τη σύγχρονη έκφραση τέχνης και ιδεών. Στη μόνιμη συλλογή που έχει κατεξοχήν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και την επισκέπτονται επίσης κατόπιν συνεννόησης μαθητές και σπουδαστές, αντιπροσωπεύονται οι καλλιτέχνες:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΛΑΣ, ΔΗΜ. ΑΝΘΗΣ, ΡΕΝΑ ΑΝΟΥΣΗ, ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΑΤΟΥ, ΘΕΜΟΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, ΒΑΣ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, GAIL ANTONY, ΧΡΥΣΑ ΒΕΡΓΗ, CHRYSA, ΤΑΚΗΣ ΒΕΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΒΟΛΤΕΡΡΑ, SUGAR BONGARD, ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ, ΜΑΙΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, D. YEROS, ANDREW COWIE, ΒΟΥΛΑ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ, Γ. ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ, Τ. ΔΗΜΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΡΑΚΟΣ, KARYNE DUNBAR, ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΦΙΛΗΣ, FRASER ELLIOT, ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, GABRIEL GRAMA, ΠΑΝ. ΖΑΓΟΡΑΣ, ΕΛΕΝΑ ΖΑΝΤΡΕΙΚΟ, ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, Γ. ΖΥΜΑΡΑΚΗΣ-ΖΥΜ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΘΩΜΑΚΑΚΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΒΑΣΗΣ, Σ. ΚΑΚΑΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΜΠΑΔΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΚΑΡΑΒΟΥΖΗΣ, ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ, ΣΙΜΟΣ ΚΑΡΑΦΥΛΛΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ, Α.Ε. ΚΑΡΜΙΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ, ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΠΑΥΛΟΣ ΚΕΡΑΜΠΟΣ, ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΜΗΝΑ, ΑΡΙΑ ΚΟΜΙΑΝΟΥ, ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ, ΧΑΡ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ, J. COSIC, ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ, ΜΑΓΔΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ, ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΒΔΑΣ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΛΑΓΑΝΑ, ΓΙΟΥΛΙΚΑ ΛΑΚΕΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗΣ, ΘΩΜΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ, ΗΛΙΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ-ΘΕΟΦΙΛΙΔΟΥ, ΤΑΚΗΣ ΛΟΥΚΑΤΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΤΑΛΑ, ΒΑΣΩ ΜΑΡΑΛΙΟΥ, ΤΖΕΝΗ ΜΑΡΚΑΚΗ, Κ. ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΥΛΑΚΗΣ, ΟΛΓΑ  ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗ, ΛΕΟ ΜΑΤΙΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ, ΤΖΕΝΝΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΟΡΡΕΣ, ΜΑΙΡΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, DANI MARGJOKA, KR. MARMORSTEIN, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ-ΠΕΤΡΙΤΖΗ, ΠΑΥΛΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΣΧΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΝΤΙΝΙΑ-ΜΠΟΥΝΤΑΛΗ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΩΡΗΣ, ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ, NICOFILIMON, ΠΑΝ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, IL. NOVGORODOVA, ΝΤΡΑΓΚΙΣΑ,  ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΛΑΝΤΖΑΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, ΔΗΜ. ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΗΣ, ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ, ΝΙΝΑ ΠΑΠΠΑ, ΝΑΥΣΙΚΑ ΠΑΣΤΡΑ, ΕΥΑ ΠΕΛΕΚΙΔΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΣ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΡΙΤΖΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΡΝΑΛΗΣ, ΜΕΡΟΠΗ ΠΡΕΚΑ, ΠΑΡΙΣ ΠΡΕΚΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΡΑΝΤΟΥΛΕΣΚΟΥ, FRANCK RETHORE, ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, ΦΑΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΔΗΣ, ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΣΑΡΡΟΥ, ΛΙΑ ΣΒΩΚΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΣΕΡΡΑ-ΧΕΡΜΑΝ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΕΦΕΡΛΗ, ΤΑΚΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΡΕΙ ΣΙΡΟΚΩΦ, ΖΩΗ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΟΥΠΑΘΗΣ, PAT SWAN, ΤΑΣΣΟΣ, N. TZANOFF, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΖΙΝΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΗΝΙΑΚΟΣ, ΤΟΚΜΑΤΖΙΑΝ,  ΚΑΙΤΗ ΤΡΕΜΠΕΛΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ, ΚΙΚΗ ΤΥΠΑΛΔΟΥ-ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΥ, Τ. ΦΑΡΑΚΛΟΥ, ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΣΙΑΝΟΣ,  ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΚΑΣ,  ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΦΩΚΑ, ΠΟΠΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΠΟΥΛΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΩΜΟΔΟΤΗΣ κ.α.
Επίσης φωτογραφίες και ψηφιακές εικόνες των GILBERT and GEORGE, του ΤΕΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥτου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΖΑΝΙΔΗτου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΦΑΤΟΥτης ΜΑΡΩΣ ΚΟΥΡΗτου ΑΛΚΙΝΟΟΥ ΜΠΟΥΝΙΑτου ΤΡΥΦΩΝΑ ΣΑΜΑΡΑ , του ΦΤΣΙΛΟΜΕΛΕΤΗ -RIGAS κ.α καθώς και  επιλεγμένες εκδόσεις τέχνης εμπλουτίζουν την συλλογή Βλ, www.rodopicollection.blogspot.com




 ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ



 Ν.ΤΖΑΝΟΦΦ


 Γ.ΠΑΝΤΕΛΕΑΚΗΣ 



Σχόλια

  1. Είναι απαραδεκτο ένας, αμφιλεγόμενου ταλέντου ποιητής, συγγραφεας/ επαγγελματιας, αλλά ανύπαρκτης ηθικής αφού απέσπασε χρηματικά ποσά ισχυριζομενος σοβαρότατη ασθενεια, για τα οποία δινει λογο στη δικαιοσύνη, να προωθείται από έγκριτο τεχνοκριτικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις