ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ -ΨΥΧΙΚΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ.


Συνέντευξη  στον  δημοσιογράφο  Λυσίμμαχο  Γρηγοριάδη

Ο ιστορικός τέχνης  -πολιτικός  επιστήμων και συγγραφέας  Λεόντιος Πετμεζάς σπούδασε  Πολιτικές  Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα από την Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Παρακολούθησε το τμήμα δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση.
Παρακολούθησε ιστορία τέχνης  στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική . 
Από το 2004 έως το 2013 διετέλεσε καλλιτεχνικός Διευθυντής και  επιστημονικός σύμβουλος  του εικαστικού θεσμού  "Τέχνης Φλόγα" .
Από  το 2014 ως σήμερα εργάζεται ως  επιστημονικός σύμβουλος  στην Ελληνική Ακαδημία Τέχνης και Πολιτισμού και στην Κοινωνική συνεταιριστική εταιρία πολιτισμού  ''Ελλάδα Παντού ''.
Συμβάλει στην διοργάνωση εκθέσεων ,παρουσιάσεων, εκδόσεων, φεστιβάλ ,δρώμενων τέχνης και πολιτισμού  στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. 
Συνεργάζεται με Δήμους, Υπουργεία, πρεσβείες, περιφέρειες, μουσεία, πνευματικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκδοτικά συγκροτήματα, πολιτιστικά, μορφωτικά κέντρα  χώρους τέχνης και γραφεία πολιτικών
Εργάζεται  ως εικαστικός κριτικός  και  βιβλιοκριτικός  σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. 
Συμμετέχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια λογοτεχνίας και  τέχνης .
Έχει γράψει 7 βιβλία και 18 θεατρικά έργα.  Προλογίζει  βιβλία ,καταλόγους εκθέσεων, εκθέσεις. 
Ποιήματα , κείμενα, αναλύσεις, προσεγγίσεις και δοκίμια του συμπεριλαμβάνονται σε εκδόσεις.  Ασχολείται με την μελέτη ,την έρευνα και  την εκτίμηση έργων τέχνης. 
Έχει τιμηθεί με διακρίσεις και  επαίνους αναγνώρισης από επιστημονικούς, ανθρωπιστικούς  και πολιτιστικούς φορείς.
Είναι  μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού –Ηλεκτρονικού Τύπου  (Εσπητ) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων(Efj) στις οποίες  έχει αναπτύξει συνδικαλιστική δράση και έχει  συμμετάσχει  σε επιτροπές τους. 
Βιογραφικά στοιχεία του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο αγγλικό λεξικό 2000 Oustanting Artists  and  Designers of  the  20TH Century (2001), στο Ελληνικό λεξικό Who is Who (2008) και  στους  τόμους ( 2011,2015)  της Μεγάλης  Εγκυκλοπαίδειας  Νεοελληνικής Λογοτεχνίας  Χάρη Πάτση και αλλού.




ΛΓ: Κύριε  Πετμεζά  πείτε  μας  λίγα  λόγια  για  εσάς. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά ,τι σας έκανε να είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό Ενωμένη Δημαρχία Πολιτών  του  υποψήφιου  δημάρχου  κ. Νίκου Κανελάκη;

ΛΠ :Με ιδαίτερη χαρά θα απαντήσω στην καίρια ερώτηση σας . Κατοικώ εδώ και πολλά χρόνια με την οικογένεια μου  στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού και συγκεκριμένα στο Ψυχικό. Δεν ήμουν από  πάντα εδώ .Ήρθα από την περιοχή της Ρηγίλλης.
Όμως γνωρίζω και αγαπώ  από τα παιδικά χρόνια μου το μέρος αυτό γιατί εδώ έμεναν αγαπημένοι συγγενείς και οικογενιακοί φίλοι μας .
Πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω και να προσφέρω για ότι καλύτερο ,για την εξέλιξη και την πρόοδο. 
Ασχολούμαι  με τα κοινά  από πολύ νεαρή ηλικία και έχω εκλεγεί επανελλημένα σε υπεύθυνες θέσεις σε σωματεία ,ενώσεις ,συλλόγους και εταιρίες . 
Από την άλλη πλευρά  επέλεξα να συμμετάσχω στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο γιατί  παρακολουθώ και  γνωρίζω  τον κύριο  Νίκο Κανελάκη και την σημαντική πορεία που έχει διαγράψει. 
Mε συναίσθημα εκτίμησης και συναίσθηση της ευθύνης δέχτηκα την προσωπική και φιλική πρόταση  του  να  κατέβω μαζί του  στο  αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της  ΕΝΩΜΕΝΗΣ  ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ  ΠΟΛΙΤΩΝ ως υποψήφιος Δημοτικός δύμβουλος !!!! 

ΛΓ:Πως κρίνεται την  υπάρχουσα κατάσταση  στον Δήμο .Ποιά είναι τα φλέγοντα άλυτα θέματα  που τον απασχολούν μέχρι σήμερα κατά την γνώμη σας ;
Λ Π : Η γνώμη που έχω είναι γνώμη αρκετών ανθρώπων  που κατοικούν εδώ και βιώνουν αυτά που συμβαίνουν. Άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να σταθούμε στο παρελθόν αλλά υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που δεν έγιναν  με την πάροδο του χρόνου .Άρα διαχρονικά  μας απασχολούν .
Για παράδειγμα  δεν αξιοποιήθηκαν σωστά  τα οικήματα που θα μπορούσαν να είναι φωτισμένες  εστίες πνεύματος  και φυσικά  πολιτιστικά κέντρα .Δεν δημιουργήθηκε  ποτέ ένα υπόγειο γκαράζ  που είναι χρήσιμο και αναγκαίο  για την  στάθμευση των αυτοκινήτων και των μηχανών .
Yπάρχουν  αρκετά χρονίζοντα  προβλήματα  τού ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου.
Τα πιο  βασικά  είναι τα έργα σχετικά με τον Ποδονίφτη, η εγκατάλειψη  της συντήρησης της παιδικής  χαράς Πικιώνη, η ανύπαρκτη  ανάδειξη του πρασίνου ,η ελλιπής φροντίδα  για  τα  πεζοδρόμια και την προσβασιμότητα .
Η  μη στήριξη των αθλητικών χώρων ώστε  να λειτουργούν  με ειδικά  τιμολόγια για  τούς δημότες, η μη επίλυση τού θέματος του Νηπιαγωγείου, η  μη ουσιαστική και έγκαιρη αντιμετώπιση του κινδύνου από τα κουνούπια εκ μέρους του Δήμου.
Ακόμη το μεγάλο ,υπερβολικό  για την εποχή ύψος των Δημοτικών  τελών,η καταστρατήγηση των όρων του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την εταιρεία φύλαξης των κοινόχρηστων  χώρων του Δήμου .
Αναμένουμε  την συμμετοχή και την επιτυχή διεκδίκηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα υπάρχει  η ανάγκη προστασίας και περαιτέρω ενίσχυσης τού ειδικού πολεοδομικού χαρακτήρα και των τριών ενοτήτων τού Δήμου .

Απαριθμήσατε αρκετά  ,πολλά νομίζω σημαίνοντα  ίσως τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν .Σας συγχαίρουμε που τα θυμάστε και τα παρουσιάσατε με διάταξη  ,Θεωρείτε  όμως πως υπάρχουν και άλλα;
Λ Π. :Βέβαια . Το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η πρόληψη  της ασφαλούς μετακίνησης των ΑμΕΑ, η μη αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, τα ζητήματα καθαριότητας,η έλλειψη επαρκούς ασφάλειας  και αστυνόμευσης,η έλλειψη φωτισμού  και άλλα.

ΛΓ: Για ποιό λόγο   ένας δημότης Φιλοθέης -Ψυχικού να επιλέξει τον συνδυασμό του Νίκου Καναλάκη;
ΛΠ. : Είναι μια πραγματικά πολυσυλλεκτική παράταξη , με πολυφωνία , σωστό συντονισμό και λειτουργία, κάτι που δεν είναι εύκολο .
Είναι επίτευγμα  που έχει καταφέρει ο Νίκος Κανελάκης με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του.
Είναι νέος άνθρωπος , δοκιμασμένος επαγγελματικά και αυτοδιοικητικά.
Γνωρίζει την Φιλοθέη και το Ψυχικό.Κινείτε δυναμικά ,μπροστά.
Νοιάζεται  ουσιαστικά για  τους κατοίκους και για όλα και αυτό  είναι κάτι δεν το συναντούμε συχνά  σήμερα. 
Άμεσοι στόχοι του είναι να διαφυλαχθεί η οικιστική φυσιογνωμία της πόλης  και το περιβάλλον, να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών  και να γίνει ο Δήμος μας ο πλέον ψηφιακά ολοκληρωμένος Δήμος της χώρας.
Ενδιαφέρεται  για τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνδημοτών.
Στις άμεσες προτεραιότητες του συγκαταλέγονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και στην εκτέλεση έργων, η προαγωγή και επιβράβευση του εθελοντισμού και κυρίως, η υλοποίηση  νέων εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών και δράσεων για τα παιδιά  αλλά και για όλους τους συμπολίτες.
Επίσης η απορρόφηση κονδυλίων για την πραγμάτωση ωφέλιμων σκοπών για το κοινωνικό σύνολο.

ΛΓ:Eίστε αρκετά αναγνωρισμένος ιστορικός τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Ομως πείτε μας μερικούς λόγους για τους οποίους ο δημότης να βάλει σταυρό προτίμησης στον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Λεόντιο Πετμεζά;
ΛΠ. : Είμαι απόλυτα ευαισθητοποιημένος και έντονα δραστηριοποιημένος σε συλλόγους, κινήματα, δράσεις, , γεγονός που μου προσφέρει την δυνατότητα να γνωρίζω τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σε επίπεδο γειτονιάς.
Έχω καθημερινή επαφή  και επικοινωνία  με τους συνδημότες  μου όχι μόνο τώρα που είναι οι εκλογές  . Με γνωρίζουν και τους γνωρίζω γιατί έχω παρουσιάσει  Δρώμενα τέχνης και πολιτισμού στο Κολλέγιο, στο Πολιτιστικό κέντρο Μπενετάτου, στο Σπυροπούλειο, στο  κέντρο εικαστικών Γεώργιος Καρύδης και σε άλλους χώρους.
Πιστεύω πως πρέπει να αλλάξουμε ότι δεν έγινε σωστά, και να τολμήσουμε  παρεμβάσεις που θα  έχουν την  πρέπουσα κατεύθυνση.
Με πίστη για την ανανέωση θα επιτευχθεί η  ριζική στροφή για την αλλαγή των δεδομένων.
Προσωπικά παρά τον φόρτο εργασίας πού έχω ,τις πολλές μετακινήσεις  και υποχρεώσεις μου στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό θέλω να ασχοληθώ εκτεταμένα με τον Δήμο. 

ΛΓ:Σε περίπτωση που εκλεγείτε, σε ποιους τομείς θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας;
ΛΠ : Διεκδικώ την ψήφο τους διαθέτοντας πολιτικό λόγο,ταυτότητα ,ηθικό κώδικα και ανάστημα ,επιστημονική κατάρτιση  και τεχνοκρατική αντίληψη .Υποσχόμενος να συμβάλω ακόμη περισσότερο στα πολιτιστικά πράγματα από μια πιο υπεύθυνη θέση και παράλληλα  να  ασχοληθώ με τα θέματα  της κοινωνικής αλληλεγγύης ,των μετακινήσεων ,του  κυκλοφοριακού , της βελτίωσης στην καθαριότητα της πόλης και σε ότι άλλο μπορώ . Πάμε για να κατακτήσουμε τους υψηλότερους στόχους !!!!

ΛΓ:Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί ο Νίκος Κανελάκης  Δήμαρχος, αλλά εσείς εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος. Θα συνεργαστείτε με αυτόν που θα εκλεγεί δήμαρχος; Ποια τα κριτήρια που θα θέσετε;
ΛΠ. : Καταρχήν πιστεύω ότι ο Νίκος Κανελάκης   είναι  ο επόμενος δήμαρχος Φιλοθέης -Ψυχικού. Το αξίζει και αυτή την εικόνα έχω σχηματίσει και αποκομίσει  από όσα ακούω συνέχεια και καθημερινά για αυτόν τόσο από  τους  Ψυχικιώτες  οσο και από  τους Φιλοθεάτες.Υπάρχει  ενα τεράστιο θετικό και επιδοκιμαστικό κλίμα στήριξης προς αυτόν από τον κόσμο,το οποίο αναπαράγεται διαρκώς και βέβαια πολλλαπλασιάζεται καθώς κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος..
Σε κάθε άλλη περίπτωση ίσως  συνεργαστώ με  τις δυνάμεις που έχουν κύρια επιλογή  το συμφέρον της πόλης  και όχι προσωπικές επιδιώξεις και άλλες πολιτικές φιλοδοξίες.

ΛΓ:Πώς βλέπετε το μέλλον του Δήμου, μέσα στις δύσκολες οικονομικο-πολιτικές συνθήκες που βιώνει η χώρα  σήμερα ;
ΛΠ : Ο Δήμος Φιλοθέης -Ψυχικού είναι  μια  αξιόλογη ,εξαιρετική  κηπούπολη  με  Ευρωπαική  προοπτική.
Έχει  πολλές δυνατότητες, διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, ιστορία και άριστη γεωγραφική τοποθεσία .
Είναι σωστό πως ανήκει στα βόρεια προάστια αλλά είναι και δίπλα ,γειτονεύει με την Αθήνα .
Κάτω από οποιεσδήποτε οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, πιστεύω ότι το μέλλον της θα είναι λαμπερό , πάντα θα ξεχωρίζει και θα βρίσκεται εκεί που  αξίζει.Θα συνεχίσει να είναι μια σύγχρονη πόλη με εξωστρέφεια. 

ΛΓ:Σας ευχόμεθα κάθε επιτυχία,σας ευχαριστούμε για την παράθεση των απόψεων σας και την εμπιστοσύνη σας

ΛΠ:Eγώ σας ευχαριστώ.Με τιμάται.Εύχομαι κάθε επιθυμητή συνέχιση στο πολιτιστικό έργο σας !!!!!!!!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις