Παρουσιάστηκε με επιτυχία το νέο ποιητικό βιβλίο ‘’Πορφυρός Θάνατος’’ της Άννας Πάτσου στο Hide and Seek.



Παρουσιάστηκε  στο χώρο του 
Hide and Seek,Κηφισίας 254 στο Χαλάνδρι ,με συμμετοχή  πλήθους φίλων και βιβλιόφιλων  το νέο ποιητικό βιβλίο ‘’ Πορφυρός Θάνατος ’’ της Άννας Πάτσου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘’24 γράμματα ‘’. Μίλησαν ο θεωρητικός- ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς ,ο ποιητής Χρήστος Τεγόπουλος και η λογοτέχνης Σταυρούλα Δεκούλου.  Ανάμεσα στις ομιλίες  υπήρξε μουσική επένδυση και απόδοση  τραγουδιών  από τον Αλέξανδρο Δάικο.

Η ποιήτρια και συγγραφέας γράφει ποιήματα και παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά .Η πολυδιάστατη γραφή της απεικονίζει καταθέσεις και αναζητήσεις που στηρίζονται σε μια ποικιλία μορφικής ανάπλασης.
Εκφράζει την ενέργεια της κοσμογονικής προοπτικής και της εξέλιξης. 
Το 2015 εξέδωσε την ποιητική συλλογή ‘’Ποιεί ο Ερωτας’’ εκδ. ’’Άλλωστε’’. Το 2016 εξέδωσε την συλλογή παιδικών και έμμετρων ιστοριών ‘’Οι κηπουροί της ευτυχίας ‘’. 





Όπως  ανέφερε  για  το  συγκεκριμένο  πόνημα  της  η  Άννα  Πάτσου :
’’ Αυτό το βιβλίο δεν είναι ένα απλό βιβλίο για εμένα, είναι καθαρά η προσωπική μου οπτική για το πως αντιλαμβάνομαι και αισθάνομαι τον έρωτα…. Ποιήματα γεννημένα σε στιγμές έρωτα, πάθους, θλίψης και παράνοιας του εσωτερικού μου κόσμου.. ένα βιβλίο από ποιήματα που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια και αφορούσαν την κινητήρια δύναμη της ζωή μου.. τον έρωτα.. την αγάπη. Το πάθος και φυσικά το όνειρο.. ‘’ 


                                                   

Ο  Λεόντιος  Πετμεζάς  επισήμανε  στην  ομιλία  του  : 
’’H  ποιητική αδεία  της Άννας Πάτσου  μέσα από απειράριθμες δέσμες σημασιών, παρατήρησης  και νοηματικών οσμώσεων  μεταλλάσσει το πέρασμα στην άλλη διάσταση  σε μια ξεχωριστή  καθημερινότητα στην οποία κυριαρχούν και  ενυπάρχουν αφ ενός  οι αλήθειες της ζωής και αφετέρου  τα  συναισθήματα  της  αγάπης ,του έρωτα ,της συνύπαρξης ,της σχέσης ,της τρυφερότητας , της συμπάθειας , της επιθυμίας ,του θαυμασμού, της συγκινησιακής κορύφωσης  που νιώθει και εκπέμπει   για το πρόσωπο του δικού της ανθρώπου που την εμπνέει εύλογα και ευφρόσυνα  σε κάθε βήμα διευθέτησης και διαπραγμάτευσης . Πρόκειται για μια ενδελεχή  συχνή αναφορά  με ευαισθησία  που ισχύει διαχρονικά ενώ σχηματίζεται και ενισχύεται ποιοτικά και ποσοτικά σε κοιτίδα  από όνειρα δεμένα με την πραγματικότητα  και την φαντασία . Είναι  γεγονότα αλλά  και καταθέσεις που  μένουν στην  μνήμη και καθορίζουν  συνειδησιακά   την εγκοπή του υποσυνειδήτου και την  
ανύψωση των θεατών κρημνίσεων της ψυχής  .Κινούνται σε μια ατμόσφαιρα ύλης και πνεύματος που καθώς είναι φιλτραρισμένη και λαξευμένη προβάλλει τις ιδιότυπες όψεις  μιας κατάνυξης  που  παράλληλα εγείρει την συνομιλία για μια συζήτηση που εμφυσά αδήριτο ρίγος .’’ 


    


Η  Σταυρούλα  Δεκούλου   τόνισε  πως :
’’ Ο λόγος της είναι κατ’ εξοχήν ερωτικός. Στη γραφή της το συναίσθημα ξεχειλίζει δίχως η ίδια να αιθεροβατεί καθώς συνδυάζει αρμονικά την αισθητή απλότητα με τη βαθυστόχαστη σκέψη. Και ενόσω θα συνεχίσει να κοιτάει τα αστέρια ο λόγος της θα λάμπει και θα φωτίζει την ανθρώπινη ψυχή στην  αέναη πορεία της προς την τελείωση.H  Νέα, ολόδροση, μοναδική, γεμάτη φρεσκάδα ακροπατεί στα όρια των συναισθημάτων και φτερουγίζει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας χαμογελώντας με παιδικότητα στην αλισάχνη που της νοτίζει το πρόσωπο. Στεγνώνει την ψυχή της στον ήλιο και μακριά από σκοπιμότητες καταθέτει τις αλήθειες της πένας της με θάρρος και θράσος. Η Άννα Πάτσου είναι μια πολεμίστρια της γραφής και της ποίησης, μια μονομάχος της ρίμας που ανθίσταται να υποταχτεί και να συμβιβαστεί με τα τετριμμένα. Επιλέγει να διαφέρει. Είναι έτοιμη η πένα της στα αναχώματα να διεκδικήσει σθεναρά την προσοχή και την αγάπη, να παλέψει για τον έρωτα και τη λαχτάρα, να θυμώσει και να αποπέμψει ό,τι δεν είναι διάφανο στα μάτια της.
Η δυναμική της ελεύθερης γραφής της μαρτυρά ένα πλάσμα ανυπότακτο και ελεύθερο που πρώτα γράφει η ψυχή του και μετά διαβάζει ο νους του τα γραφόμενα. 
Κι αλήθεια αυτή δεν είναι η μαγεία της ποίησης; Σαν αναβλύζει κατευθείαν από την πηγή, σαν δραπετεύει γοργά απ’ της ψυχής τη μήτρα πώς να λαθέψει και πώς να προδώσει τον δημιουργό του. Κλείνοντας, θα ήθελα από καρδιάς να ευχηθώ στην Άννα Πάτσου, στην Άννα μας, να συνεχίσει να γράφει ορμώμενη από ότι ακουμπά την ψυχή και το βλέμμα της. Να είναι τα λόγια της καλοτάξιδα και να ξεχωρίσει  μέσα από τους όμορφους λογισμούς της. Να μην επαναπαύεται, αλλά να αντιστέκεται και να πολεμά για ό,τι πιστεύει και να συνεχίσει να κυνηγά τα όνειρά της με όπλο τον διάφανο και κρυστάλλινο χαρακτήρα της. Κι ας μην  ξεχνάμε πως μέσα από το πρίσμα των κρυστάλλων γεννιούνται τα πιο όμορφα ουράνια τόξα. ‘’





O  Xρήστος  Τεγόπουλος  επεσήμανε  πως :
’’Ο ποιητικός λόγος της έχει έντονα λυτρωτικό χαρακτήρα, είναι εξωστρεφής, εθίζει τον αναγνώστη στο δίκαιο και το ωραίο έως ότου καταφέρει να δημιουργήσει κοινωνική συνείδηση και να ανεβάσει πνευματικά τον αναγνώστη.
Είναι προσηνής, προσιτός και κατανοητός απ’ το πλατύ κοινό.  Και ετούτο το επιτυγχάνει διότι σοφά έχει οριοθετήσει τον συναισθηματικό της κόσμο αποφεύγοντας στείρες εξάρσεις κοινότυπων εκφράσεων. Η ποίησή της λειτουργεί θεραπευτικά. Εκτονώνει, εξανθρωπίζει και αποφορτίζει το πνεύμα αδελφώνοντας όλα τα ετερόκλητα στοιχεία που πλημμυρίζουν τη σκέψη της.
Αναγεννά συνεπώς το ωραίο, το οποίο άλλωστε αποτελεί και το μοναδικό σκοπό σε σχέση με το ηθικό στοιχείο.
Λειτουργεί αποσυμπιεστικά. Είναι η ποίηση της ζωντανής ενσυναίσθησης, της γλυκιάς μελαγχολίας και του αγνού ερωτισμού.
Αριστοτεχνικά μας παρουσιάζει τον ιδανικό κόσμο της αγάπης και των συναισθημάτων με απλές πινελιές που τόσο λείπει απ το σήμερα.
Το λαμπρό αυτό έργο αιχμαλωτίζει  ένα γεγονός χωρίς να του προσδώσει κάποια ιδιαίτερη χροιά  μέσα από εξεζητημένες εκφράσεις  αλληγορίας και μεταφοράς  αλλά με το μεγαλείο και τη  μαγεία της απλότητας μας μεταγγίζει το ερωτικό φτερούγισμα της ψυχής.’’



Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις