ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ TOY ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ '' ΕΙΣ ΠΟΛΥΓΝΩΤΟΝ '' !!!!!!

Από τις 26 Ιουνίου ως 1 Ιουλίου 2023 διαρκεί στο Καλογερικό Πολιτιστικό Κέντρο του Λιμένα της Θάσου στην τρίτη αίθουσα ,η καινούργια έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Εικαστικού Θεσμού της Βόρειας Ελλάδας Τέχνης Φλόγα με τίτλο «ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ ΕΙΣ ΠΟΛΥΓΝΩΤΟΝ» που παρουσιάζεται στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ 2023 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης της Θάσου. Εκθέτονται αντιπροσωπευτικά έργα 50 αναγνωρισμένων καλλιτεχνών από την Περιφέρεια της Α.Μ.Θ και από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το Φεστιβάλ Τεχνών Θάσου της ΔΗ.ΚΕΘ για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά εξακολουθεί να είναι πολυμορφικό και να αποτελεί την αφορμή και τον τόπο συνάντησης όλων. Θέλοντας να επικοινωνήσει το πολιτιστικό υπόβαθρο του νησιού δίνει βήμα στους ντόπιους δημιουργούς για να συστηθούν μέσα από την τέχνη τους στο κοινό . Παράλληλα φιλοξενώντας καλλιτέχνες από άλλες περιοχές αναζητά πολιτιστικές διαδρομές που οδηγούν στην εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την αναψυχή καθώς πιστεύει πως η τέχνη αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού και συμβάλει στην σφαιρική καλλιέργεια του ανθρώπου. Καλύπτει μεταξύ άλλων τους τομείς των εικαστικών ,του βιβλίου ,του θεάτρου και της μουσικής.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια της ΔΗΚΕΘ είναι η Στέλλα Φουρναράκη και Πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Θ. είναι ο Γεώργιος Κουτσουμανής.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του εικαστικού θεσμού Τέχνης Φλόγα , ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς έχει επισημάνει μεταξύ άλλων : ‘’Η ανίκητη αίσθηση του απεριόριστου στην έκθεση «ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ ΕΙΣ ΠΟΛΥΓΝΩΤΟΝ» που αποτελεί αφιέρωμα στον σημαντικό καλλιτέχνη της αρχαιότητας εμπεριέχει ευφάνταστες θεματολογίες που συγκροτήθηκαν από τις συλλήψεις των δημιουργών ως πονήματα άριστης, εκλεπτυσμένης προοπτικής και απαιτούμενης ευαισθησίας με συγκεκριμένο και ανεξάρτητο μέγεθος εκποίησης .Η έμπνευση τους άπτεται μιας καταγραφής με κινητήρια δόμηση μεγαλείου που ίπταται από γήινες ,ζωογόνες ζητήσεις, ενδεικτικές αποχρώσεις, πλήρεις οντότητες και νεωτεριστικές εκδοχές που καθηλώνουν καθώς εστιάζουν σε ενδεικτικά σημεία . Οι θαυμαστοί καρποί που αποκομίζουμε ως θεατές παρακολουθώντας τις έμφυτες πρωτογενείς ωσμώσεις αναδεικνύουν τα ευκρινή αποτελέσματα του συνδυασμού των πηγαίων και αξεπέραστων εικονισμών και των διαθέσεων της λεπτομερειακής ιστορικότητας. Αναμφίβολα αντικρίζουμε εκθέματα με απέραντους χρωματικούς ορίζοντες και σχεδιαστικές ενδοσκοπήσεις που εμπεριέχουν συναφείς προσανατολισμούς και εμβληματικούς προσδιορισμούς οικείων διαδρομών. Με απόλυτα εμπεριστατωμένη σαφήνεια διαθέσεων βλέπουμε να αρμολογούνται επιμηκύνσεις και συστοιχίες εμπέδωσης . Στην έκθεση που αποτελεί συνέχεια των παλαιότερων επιτυχημένων εκθέσεων του Εικαστικού Θεσμού ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ στο χώρο του Καλογερικού αλλά και στο νησί της Θάσου ,όπως το αφιέρωμα στον Αλέκο Φασιανό το 2000 οι σειρές των επιτευγμάτων χαρακτηρίζονται από την ποικιλομορφία της γραφής και ταυτόχρονα μέσα από μια κοινή συνισταμένη εξερευνούν ένα ανυσματικό πεδίο έκφρασης .
Η έκθεση διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο εικαστικός Θεσμός Τέχνης Φλόγα που διευθύνεται και διοικείτε από τον ιδρυτή του θεσμού Σταύρο Δεληγιάννη θα πραγματοποιήσει στην συνέχεια το φετινό καλοκαίρι εκθέσεις στην Ξάνθη με το αφιέρωμα ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ ΕΙΣ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ,στην Δράμα με αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, στην Σαμοθράκη και το φθινόπωρο στην Κέρκυρα. Το βασικό επιτελείο του συγκροτείτε από την Έφη Δεληγιάννη, του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ ,την νομικό Ζαφειρώ Χατζοπούλου, τον ιστορικό Τέχνης Λεόντιο Πετμεζά και τον εικαστικό Νίκο Ζάρα .Τα έργα που πλαισιώνουν τις εκάστοτε εκθέσεις του ΤΕΧΝΗΣ ΦΛΟΓΑ κρίνονται από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των φορέων πολιτισμού που συνεργάζονται .
Μεταξύ άλλων στις εκθέσεις του θεσμού θα δούμε επιλεγμένες δημιουργίες -εκθέματαπου φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες : Αλέκος Φασιανός, Σύνη Αναστασιάδη, Μαριλένα Φωκά, Δημοσθένης Σωτηρούδης, Γιάννης Μόραλης, Τάκις, Νίκος Ζάρας, Άγγελος Κουγιουμτζής, Γιάννης Μητράκας, Δημήτρης Ναλμπάντης, Άρης Ασσαριωτάκης, Κώστας Καρακίτσος, Φλοέλ, Θέμης Σιμιτσάκος, Δελίνα Βασιλειάδη, Γιώργος Μπότσιος, Κορίνα Kομπολίτη, Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Θέμης Κελέκης, Κώστας Μπεκιάρης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις