EΠΙΚΑΙΡΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ ΣΤΟ POLISMAGAZINO.GR







Λεόντιος Πετμεζάς: “Ο πολιτισμός χτυπήθηκε και κλονίστηκε αρκετά με την ακύρωση πολιτιστικών και πολιτισμικών δρώμενων”


Παρουσιάζουμε σήμερα την πρόσφατη επίκαιρη συνέντευξη του Λεόντιου 

Πετμεζά,γνωστού  ιστορικού και  αναλυτή  της σύγχρονης τέχνης στην
οποία σκιαγραφεί μέσα από την δική του τοποθέτηση την υπάρχουσα 
πραγματικότητα .
Διαβάζουμε :

Ο Iστορικός Τέχνης – Λογοτέχνης Λεόντιος Πετμεζάς απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του polismagazino.gr για τον Κορονοϊό, την Καραντίνα και την Κανονικότητα.
Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»;
 H επόμενη μέρα θα είναι γεμάτη από ελπίδα και αισιοδοξία ως επί το πλείστον για το διαφορετικό αύριο. Ο απεγκλωβισμός από την πρωτόγνωρη περιπέτεια και την πρωτοφανή περιδιάβαση αναμένουμε να φέρει πρωταρχικά την συνέχιση και την πραγμάτωση σε επαγγελματικό και σε κοινωνικό στάδιο όλων όσων είχαμε προγραμματίσει και δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν άμεσα. Προσδοκώντας μια νέα ταυτότητα θα στεγαστεί με ευκρίνεια ανασύνθεσης, πλαίσια αναδιοργάνωσης καθώς και με ανατρεπτική εξέλιξη, καίρια κωδικοποίηση και προοπτική ανασυγκρότησης.
Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου;
 Ο πολιτισμός χτυπήθηκε και κλονίστηκε αρκετά με την ακύρωση πολιτιστικών και πολιτισμικών δρώμενων. Η πολιτιστική επικοινωνία επιτελέσθηκε απόλυτα και ικανοποιητικά μέσω του διαδικτύου. Η επικοινωνία ωστόσο υπήρξε πολυδιάστατα και πολυκύμαντα προσδόκιμη και προσβάσιμη, αντιτάχθηκε σθεναρά με το δικό της τρόπο.
Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή πληγεί; 
Ο Τουρισμός έτσι και αλλιώς είναι τεράστιος στην Ελλάδα. Φυσικά ενδέχεται να κινηθεί περισσότερο και να αυξηθεί η διαλεκτική σχέση του. Υπήρχε και θα υπάρχει ανεπηρέαστα και ακατάβλητα. Χωρίς να εμπεριέχει αποκλίσεις, παλινδρομήσεις και τίμημα απομόνωσης.






Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; 
Ο έλεγχος στην συγκεκριμένη δοκιμασία ήταν απαιτούμενος, αναγκαίος και επιβλήθηκε εφ όσον το θέμα έχει να κάνει πρώτα από όλα με την υγεία του κοινωνικού συνόλου που είναι το πρώτιστο και υπέρτατο αγαθό. Με το ξεκίνημα της καραντίνας ενεργοποιήθηκε δραστικά και παρεμβατικά κάπως περισσότερο το μάτι του μεγάλου αδελφού που παρακολουθεί και προφυλάσσει άγρυπνα τα πάντα για το κοινό καλό. Βέβαια αυτό με κάποιους άλλους τόνους ήδη υπήρχε στην κοινωνία, στην οικονομία και στην καθημερινότητα. Δεν έγινε τώρα η αρχή του ελέγχου.
Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; 
Η διεκπεραίωση όπως προανέφερα με το καλύτερο και δυνατότερο τρόπο των καταστάσεων που δεν προχώρησαν, δεν ευοδώθηκαν και δεν ολοκληρώθηκαν στην προηγούμενη περίοδο. Η επάνοδος στην ατμοσφαιρική ομαλή διάθεση του επαγγελματικού προσανατολισμού που επιβεβλημένα και συμβατικά ατονεί σήμερα. Η επιστροφή σε ένα χαρτογραφημένο ταξίδι και παιχνίδι που έχει να κάνει με την καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους οι άνθρωποι. Επίσης η αναζήτηση νέων μελλοντικών προσανατολισμών διευθετήσεων και διαπραγματεύσεων.

https://www.polismagazino.gr/%ce%bb%ce%b5%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%84%ce%bc%ce%b5%ce%b6%ce%ac%cf%82-%ce%bf-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%87%cf%84%cf%85%cf%80%ce%ae/?fbclid=IwAR0uGrj1mZVA3w6YhDd4Z-ehsYO7HjBujmVGo4AOj0tx1XUS6VlRRxiSoCI

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις